top of page
DSC_0202.jpeg

Hadsel/Elvelangs
ART - COMMUNITY

Oppholdet formes rundt konseptuell tenkning i forhold til lokalsamfunn og stedsutvikling. Dette rommer betraktninger rundt identitet og tilhørighet og hvordan historien kan være med å forme samtiden og fremtiden. Hadselresidensen skal være med å fremme mellommenneskelige relasjoner på tvers av grenser og kulturer, aldersgrupper, kjønn, utdanning og profesjon.

SØKNADSFRIST: Fristen har passert

Fleet

HVA VI TILBYR:

 

  • Opphold: 10 dager x 2

  • Første opphold: sept 2022

  • Andre opphold: sept 2023  (under Elvelangs)

  • Honorar: 7000 kr pr opphold

  • Reiseutgifter dekkes

  • Utgifter for kost og losji dekkes

  • Leiebil kan skaffes om det er nødvendig

  • Samarbeid med lokale aktører/kunstnere/ frivillige

Alle profesjonelle kunstnere og kunstnergrupper opp til 3 personer kan søke. Vi vil også oppfordre grupper som jobber på tvers av disipliner å søke. Gruppen trenger med andre ord ikke kun bestå av kunstnere, men også av andre som jobber innenfor andre fagfelt. 

IMG_1067_edited.jpg

Elvelangs 2016

DSC_0033.jpeg

Elvelangs 2017

DUGNAD

Hadsels innbyggere er gode på dugnad, noe de har vist gjennom mange år og ved mange ulike typer engasjement, om det er å skape og drive festivaler, opprettholde et aktivt foreningsliv, skape byfornyelse eller innbyggerinitiativer for å ta vare på gamle bygg etc. Og ikke minst er Hadsels innbyggere gode til å ta vare på hverandre. Mellommenneskelig dialog og samarbeid, er kjernen i gjesteoppholdet for Hadsel.

HADSEL KOMMUNE

Hadsel kommune ligger midt i det vakre øyriket Lofoten og Vesterålen. Kommunen med sine 8000 innbyggere strekker seg over hele Hadseløya, deler av Langøya, Hinnøya og Austvågøya. Naturen har i alle tider vært viktig for Hadselværingene. Fiske og høste fra havet har vært og er en viktig næringsvei,  og i dag er det store fiskeribedrifter både på Melbu og Stokmarknes. Det er også gode jordbruksområder, som i dag driftes av dyktige bønder.

 

Kreativitet og det å se muligheter har alltid vært viktig for Hadselværingen som har mange gode grunderhistorier å by på fra Christian Fredriksens tid med industrialiseringen av Melbu, og Richard With ved etableringen av hurtigruta og til dagens store gründere. Vår historie forvaltes også gjennom Museum Nord; Norsk fiskeindustrimuseum og Vesterålsmuseet på Melbu og det nye Norsk Hurtigrutemuseet som ligger på Stokmarknes.

 

I kommunen er det etablert flere dyktige kunstnere, og deres kunst er å finne på både Melbu og Stokmarknes skole. På Stokmarknes ligger også regionsykehuset for Vesterålen. Det er lett å komme seg til kommunen og Stokmarknes Lufthavn Skagen ligger både nært og sentralt. Det er alltid noe å finne på i Hadsel. Vi har et aktivt foreningsliv, kulturhus, svømmeanlegg, kino, flere idrettshaller og gode skiløyper og turløyper. Det er alltid et fjell å bestige som gir utsikt og ro i sjelen.

KUNSTNERNE

Gjestene skal bo på Melbu i residensperioden, et spennende sted å ta utgangspunkt i. Det var Christian Frederiksen fra Melbu, som bare 17 år gammel startet det vi kan kalle den industrielle revolusjon i miniformat på Melbu. I løpet av en 30 årsperiode, i overgangen fra det 19. til det 20. århundre, ble Melbu forvandlet fra å være en storgård til å bli landsdelens største industrisentrum. Folketallet økte fra 77 innbyggere i 1891 til å bli ca. 1000 i 1920. Christian Frederiksens filosofi var å utnytte det lokale råstoff og bearbeide det mest mulig selv. Arven etter Frederiksen er fortsatt tydelig på mange vis.

HOVEDGÅRDEN OG ELVELANGS

Området rundt Melbo hovedgård er tenkt som hovedarena for formidling i det andre oppholdet, gjennom forberedelser til, og gjennomføring av Elvelangs - som er en lysfestival på en utvalgt kveld om høsten når de lyse sommernetter er over. Mange ulike kulturelle innslag presenteres gjennom en natur- og kulturløype der hele samfunnet bidrar. Den historiske hagen til Melbo hovedgård, er en del av Elvelangsløypen. Den ble ble tegnet i engelsk landskapsstil i 1890, og i dag finnes det et sortiment av gamle hagestauder som er samlet inn fra Vesterålen og Lofoten. Gangstier slynger seg fra hagen og videre inn i den idylliske parken av gamle trær og over små broer. Dette er virkelig en utypisk og eksotisk hage så langt nord i landet.

PROSJEKTET

Nærhet til historien, samfunnet, havet og naturen former gjesteoppholdene hos oss, der samarbeid og deltakelse åpner for undring og utforskning. Community workshops er en naturlig del av oppholdet. På Melbu finnes det eldste asylmottaket i landet og dette bidrar til et fargerikt fellesskap som fremmer tverrkulturell dialog, noe som vil bli vektlagt i denne residensen.

ARBEIDSSTED: Melbu i Hadsel kommune

BOSTED: Melbu i Hadsel kommune

Stengt for søknader
IMG_7839.jpeg

En av de nåværende AiR-kunstnerne i Hadsel, Andrea Greenwood

Foto: Hadsel kommune, Kultursamarbeidet i Vesterålen

Destinations
Crew
bottom of page