top of page

Fyrtårnet – en seks etasjers lydinstallasjon


I vinter får Andøya og Andøy fyr besøk av komponist og multimediakunstner Tine Surel

Lange. Hun skal gå i gang med kunstprosjektet «Fyrtårnet»!


“Fyrtårnet” skal bli en lydinstallasjon som publikum kan oppleve under Nordlyst - vinterfest i Andøy, 19. - 25. februar 2024. Kunstneren besøker Andøy i regi av kunstresidensprogrammet Artist in Residence Vesteraalen (AiRV), med Andøy kommune som vertskap sammen med Andøymuseet, Museum Nord.


Hva ser og hører fyret? Det er utgangspunktet til Tine Surel Lange når hun skal lage installasjonen. Den vil bestå av seks lydverk som presenteres i forskjellige høyttaler- og lytteformater opp gjennom seks av fyrtårnets etasjer. Lydene og verkene vil både stå alene og smelte sammen. Lydmaterialet vil bestå av feltopptak fra Lofoten og Vesterålen, lydopptak av instrumenter og lydlige objekter fra atelieret i Kunstkvarteret i Lofoten.


Lange hadde sine første barneår i Bø i Vesterålen og oppveksten påvirker den kunstneriske prosessen. Hun brukte veldig mye tid i fjærelandskapet, og beskriver det som en fantastisk verden.

– Fyrtårnet står jo og lytter, og kanskje ser det etter de samme tingene som jeg synes er spennende, sier hun.


Hun er også inspirert av Fresnel linsen, den optiske linsen som brukes i fyrtårn, og som feirer 250 årsjubileum i 2024. Fresnel linsen konsentrerer og retter lyset fra fyrtårnet i en spesifikk retning. Inspirert av dette konsentrerer Lange blikket fra fyrtårnet mot lydlige verdener samtidig som hun eksperimenterer med forskjellige høyttaler- og lyttesituasjoner opp igjennom fyrtårnets etasjer.

- Et fyrtårn er et fantastisk spennende rom både rent praktisk, visuelt, historisk, og med en sterk kontekst rundt som jeg gleder meg til å jobbe både i og med, sier hun.


Virksomhetsleder for kultur i Andøya kommune, Sindre Wolf, gleder seg veldig til prosjektet.

- Andøya har veldig mye spennende kultur, men denne typen lydkunst har vi ikke hatt så mye av. Folk kommer til å oppleve noe nytt og jeg tror ikke bare hun kommer til å fange lydene som fyret hører, men en hel landsdel, sier han.


Publikum vil få se mer av Tine Surel Lange i 2024.

- Vi kan avsløre at denne spennende kunstneren også vil være med på avslutningen av Air Vesteraalen i september 2024. Det er vi veldig glade for, og vi ser fram til at hun besøker Hadsel til neste år, sier Maria Johansen, daglig leder i Nordland Akademi.


Med to musikerforeldre fikk Tine Surel Lange interesse for musikk som barn og begynte å spille fiolin som 4-årig. Etterhvert fikk hun interesse for tidligmusikk og begynte å spille viola da gamba. Hun har studert tidligmusikk, lydkunst, komposisjon ved Musikkonservatoriet i København, ved Sonic College i Danmark, og ved Norges musikkhøgskole, der hun tok masterstudium i utøvende musikkteknologi. I dag har multimedia kunstneren base på Leknes i Lofoten, og hun har for tiden statens arbeidsstipend i to år.


Vil du lese mer om prosjektet? Da kan du lese artikkelen til Bodil Maroni Jensen påFoto: Tine Surel Lange, Michal Sykora

21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page