AiR VESTERAALEN - GRANDE FINALE fylte Neptun Sildoljefabrikk med kunstopplevelser - tre dager til ende!
Nordland Akademi, Kultursamarbeidet i Vesterålen og Museum Nord inviterte til avslutning av fire år med kunstformidling i Vesterålen, med danseforestilling, utstillinger, lydinstallasjon, kunstbad, filmvisning og foredrag. Arrangementet fant sted på Neptun Sildoljefabrikk 13. - 15. september 2024 og bød på kunst skapt i alle fem kommuner i regionen. Feiringen markerte også tyve år med Museum Nord.
Offisiell åpning var lørdag 14. september. Danserne Marit Meløe og Anders Engebretsen åpnet med forestillingen “Koreografi for åpne rom” på Neptunkaia: En hyllest til livsvilje og brodd i små lokalsamfunn i distrikts-Norge. Kunstnerne skapte forestillingen etter opphold i Øksnes, og dansetrinnene deres speiler landskaper i kommunen, slik som Dronningruta, Myrtinden, Nyksund og havneområdene.
Duo Meløe/Engebretsen har medvirket i en rekke sceniske produksjoner og musikkvideoer og har jobbet mye med dans i det offentlige rom. De har turnert med eget arbeid til festivaler og kulturhus i både inn- og utland.
Deretter fortsatte arrangementet på Neptun Scene. Kristina Johnsen presenterte prosjektet Yderst Europe. Gjennom Yderst Europe formidler hun fortellinger fra utkantene sammen med den internasjonalt anerkjente belgiske fotografen Sébastien van Malleghem. Kristina Johnsen jobber med tekst, kunst, konseptutvikling, tverrfaglige samarbeidsprosjekter og media. I hennes kunstneriske virke står kystkulturen sterkt, sammen med mennesket, storpolitikken - og alt midt i mellom.
Etter presentasjonen av Yderst Europe var det kunstbad med Tine Surel Lange, Kristina Johnsen, Marit Meløe, Anders Engebretsen og Cé Simonis. De fortalte om sine kunstneriske prosesser og hvordan det har vært å delta i AiR VESTERAALEN.
Etter filmvisning ved Odd Johan Forsnes i Nordland Akademi ble det samtaler om veien videre med Anette Tunheim Jakobsen, leder i Kultursamarbeidet i Vesterålen, Brynjar Pettersen, avdelingsdirektør i Museum Nord, Maria Johansen, tidligere daglig leder i Nordland Akademi og Nikolai Endresen Dahl, ny daglig leder i Nordland Akademi. Malin Overholth ledet begge samtalene.
Fra fredag 13. til søndag 15. september var det åpne utstillinger over hele anlegget på Neptun Sildoljefabrikk. I Ørnetanken ble Tine Surel Lange sitt verk Fyrtårnet presentert. Hun var tidligere i år på kunstnerresidens i Andøy, der hun satte opp Fyrtårnet som en seks etasjers lydinstallasjon i Andenes fyr. På Neptun ble Fyrtårnet bearbeidet til tre videoverk og tre lydverk: “I havet”, “I fjæra, i fyret” og “Nordlyset”.
Tine Surel Lange Lange er en interdisiplinær kunstner og komponist med base på Leknes i Lofoten. Hun har et toårig arbeidsstipend fra Kulturrådet i 2023 og 2024. For sin komposisjon Two sides of the river vant hun i Norsk Komponistforenings pris for Årets verk i 2023. Hun har studert tidligmusikk og viola da gamba ved Musikkonservatoriet i København, samt lydkunst og lyddesign ved Sonic College i Danmark. Hun har i tillegg en mastergrad i utøvende musikkteknologi fra Norges musikkhøgskole.
Asvo-hallene og Barnetanken var også åpne. Her ble det presentert kunstverk, dokumentasjon og film fra fire år med kunstformidling i Vesterålen. Kurator for utstillingene var Malin Overholth fra Museum Nord.
Gjennom kunstresidensprosjektet AiR VESTERAALEN har 28 kunstnere vært på kunstneropphold i regionen. Alle fem vesterålskommuner har hatt to grupper med kunstnere på besøk, hver med to opphold på ti dager.
I Andøy har forholdet mellom kunst, teknologi og vitenskap som fokusområde, opp mot fag- og forskningsmiljøet på Andøya Space og Space Education. Følgende kunstnere har besøkt Andøy: Sunniva Sundby og Lars Erlend Tubaas Øymo: Galleri Tolvsteinberget (2024) og Tine Surel Lange: Fyrtårnet (2024)
I Bø utvikles museumsområdet på Parkvoll som et sted for lek og kunstopplevelse i friluft. Fokus har vært på kunst, lek og natur. Kunstnerne som har besøkt Bø er Elena Redaelli (Italia): Et endeløst eventyr (2022), Marta Nerhus (Norge): Røynsle (2022) og Brynhild Slaatto (Norge): Fletter i stort og smått (2022). I 2024 har AiRV vært partner i steinhuggersymposiet Hugget i stein, i regi av Bø og Malnes menighet. Syv skulptører fra hele verden har skapt hver sin skulptur som skal plasseres langs Kirkeveien. Den gamle veien går fra Museumsområdet, gjennom bygda Steine og til Bø kirke. Deltakende kunstnere: Gissella Carcía (Uruguay), Eric Malou (Togo), Jonas B. Mæland (Norge), Karin van Ommeren (Nederland), Çağdaş Sarı (Tyrkia), Renate Verbrugge (New Zealand/Belgia), Ludmila Yeletska (Ukraina).
I Hadsel har fokuset vært på lokalsamfunn og stedsutvikling. Kunstnernes formidlingsarena har vært kulturvandringen Elvelangs, der lokalsamfunnet kommer sammen for å sette opp poster og lyssatte tablåer langs Melbuelva. Den svært godt besøkte vandringen arrangeres annethvert år, der kunstnere, lag og foreninger, privatpersoner og institusjoner deltar både med dugnadsarbeid og utøvelse på selve arrangementet. Besøkende kunstnere har vært Mia Harris (UK) med Home sweet home (2021) og Landscapes (2022), Andrea Greenwood (UK) med The Catch (2021) og Seascapes (2022), Will Renel (UK) med Skyscapes (2022), Judith Vanistendael (Belgia, 2023) og Eva Hilhorst (Nederland, 2023) med portretter av innbyggere på Melbu, Christian Witternigg (Østerrike, 2023) med Strøm.
Sortland har hatt kunst i byrommet som prosjekt. Her har fokuset ligget på å revitalisere den kreative Blå Byen. Besøkende kunstnere har vært Anna Borrie (New Zealand) med Nåtidsprosjektet (2022), Deana Kolencikova (Slovenia) med The Sunken House (2022) og Traffic in your heart (2022), duoen Giovanna Aguirre og Lars Jonnson (Sverige/Colombia) med Windows of the world (2024) og Chronotypes in Iron Blue (2024).
Øksnes har hatt fokus på sine fem fiskevær og kystkultur, i sammenheng med kommunens reisemålsutvikling. Kunstnere på opphold har vært Kristina R. Johnsen (Norge): Omd - den (af hav og storm) voldsomt skubbede og forulempede Ø (2022), Sébastien van Malleghem (Belgia, 2022) med fotokunstprosjekter fra kystsamfunnet, Cé Simonis (Belgia, 2022) med bøkene Hold tight og Midnight sun, danseduoen Marit Meløe og Andreas Engebretsen med sin Koreografi for åpne rom.
Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap retter en stor takk til Storeheia Arena / The extra mile som muliggjorde AiR VESTERAALEN Grande Finale. Vi vil også takke SpareBank1 Nord-Norge Samfunnsløftet, Bodø 2024, Kulturrådet, KORO, Nordland fylkeskommune, kultursamarbeidet og kommunene i Vesterålen og Museum Nord, som alle har utgjort grunnstammen i dette prosjektet.
Comments