top of page

Nåtidsprosjektet, Traffic in Your Heart og The Sunken House i Sortland

Med AiRV-kunsterne Deana Kolencikova og Anna Borrie.


Deana Kolencikova (Slovakia/Frankrike) reiser verden rundt og setter opp lekne og humoristiske installasjoner i det offentlige rom, og baserer seg i stor grad på interaksjoner og dialog med publikum. For Anna Borrie (New Zealand/Spania) er samfunnsengasjement og bærekraft viktige stikkord i sitt kunstnerskap. Begge kunstnere tar tak i hvordan Sortland som by fremstår i dag, og hvordan den kan komme til å se ut i fremtiden, med prosjektene Nåtidsprosjektet, Traffic in Your Heart og The Sunken House.


Lørdag 24.september, under Sortland jazzfestival, var det duket for utstilling og presentasjon av prosjektene på Kunsterhuset, Sortland.
Nysgjerrige og samarbeidspartere dukka opp på Kunstnerhuset og fikk høre Kolencikova snakke om Sortland som «the most car friendly city», og kjøpe postkort fra hennes Traffic in Your Heart-prosjekt. Til dette hørte også med en tekst hun leste opp, hvor hun på finurlig og morsomt vis påpekte hvor stor plass bilene og parkeringsplassene tar i blåbyen, og hva det kan gjøre med trivsel og helse.


Borrie var for syk til å komme, så prosjektleder Hanne Fredheim leste opp en hilsen fra henne, og presenterte hennes Nåtidsprosjekt, med blå bokser og en utstilling. Sistnevnte er bilder fra Sortland slik byen ser ut i dag, tatt av lokalbefolkningen selv. Med Nåtidsprosjektet vil hun få i gang tankene hos folk på hvordan vi ønsker at Sortland skal se ut i framtiden, ved å vise til både Sortlands fortid og nåtid.


Etter stunden på Kunstnerhuset gikk turen til Kolencikovas The Sunken House, hvor vi fikk en presentasjon av henne og Ane Høyem fra GAIA Vesterålen, som har vært en viktig samarbeidspartner i prosjektet. Turen endte ved en av Borries blå bokser, hvor de oppmøtte fikk delta aktivt selv ved å tegne eller skrive hvordan de ønsker at byen skal se ut.Alt i alt en innholdsrik dag! Takk til alle som kom, og takk til samarbeidspartnere Sortland kommune v/Kulturfabrikken, Gerdas hus, GAIA Vesterålen med flere.


Her kommer en nærmere beskrivelse av hvert prosjekt:NÅTIDSPROSJEKTET

Kunstner: Anna BorrieHar du sett noen av disse blå boksene i Sortland sentrum? De er en del av Nåtidsprosjektet til Anna Borrie. De har to vinduer: ett som viser dagens Sortland og ett som viser hvordan det så ut akkurat der hvor du står i "gamle dager". Om du åpner lokket på toppen finner du penner og blyanter, samt noen blanke postkort hvor du inviteres til å tegne eller skrive hvordan du vil Sortland by skal se ut i framtiden. I lokket er det også festet et kart hvor plasseringene av boksene er merket. Kanskje du kan gjøre det til en liten tur? Det er 7 bokser plassert rundt om kring i sentrum.


Boksene står framme til 31.oktober.TRAFFIC IN YOUR HEART

Kunstner: Deana KolencikovaHar du lyst til å kjøpe noen postkort fra Sortland og sende til venner og kjente? Deana Kolencikova har i sitt Traffic in Your Heart-prosjekt fått printet opp 10 ulike postkort av blåbyen, som ikke viser solnedganger, nordlys eller blått hav, men snarere noen av våre grå parkeringsplasser. Velkommen til Sortland!


Postkortene kan kjøpes hos Visit Vesterålen og på Kulturfabrikken, og all inntekt går til dyrebeskyttelsen i Ukraina.
THE SUNKEN HOUSE

Kunstner: Deana KolencikovaThe Sunken House: Et utvalgt hus midt i Sortland sentrum (Strandgata 21), som viser havnivået om 150 år: 4,5m over dagens havnivå, dvs 2,02m over gatenivå. Om 150 år går oldebarna dine på skolen, og barnebarna dine er godt voksne.


"The Sunken House" er enda i prosess (vi skylder på regnet!), men snart ferdigmalt. Malingen har vært en dugnad på tvers av organisasjoner: Stor takk til Sortland kommune, Gaia Vesterålen og Museum Nord for hjelp. Og til Solhjørnet eiendom AS for å stille et hus til disposisjon.

33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page